2022. május 23.

IT szektor munkaerőhiány: a helyzet csak fokozódik

IT szektor munkaerőhiány: a helyzet csak fokozódik

Manapság a csapból is az folyik, hogy az IT szektor munkaerőhiány soha nem látott mértékeket ölt. Előrejelzések szerint 2023-ra akár 26 ezer informatikus hiányozhat a piacról, ami egy hatalmas szakadék a kínálat és a kereslet között. Munkaerőhiány, járványhelyzet, háború és a lehetséges megoldások – Mi a helyzet az IT munkaerőpiacon?

Sokak szerint az ország fejlődésének legnagyobb gátja a jövőben az informatikai szakemberek hiánya lehet majd. Ha nincs megfelelő munkaerő, nincs humán kapacitás a fejlesztésre, akkor nem lesz olyan, aki elvégezze azokat a munkákat, amivel a cégek magasabb szintre tudnak lépni.

Ehhez járul hozzá az is, hogy a vállalatok ma már nem tehetik meg, hogy a digitalizációt háttérbe szorítsák. Aki fejlődni és fejleszteni akar, aki szeretne versenyben maradni, sőt, az élre törni, annak olyan folyamatokat kell bevezetni, olyan eszközöket kell alkalmazni, amelyek szorosan kapcsolódnak az IT területéhez. Ilyen például a biztonság, mesterséges intelligencia, a big data, az üzleti intelligencia, a felhő technológia, az 5G, a gép tanulás – csak néhány azok közül az irányok közül, amelyeket egy modern cégnek figyelembe kell venni, amelyek felé érdemes haladni.

Háború és vírushelyzet

Az elmúlt években két olyan globális esemény is történt, ami alapjaiban írta felül a világrendünket: ez az orosz-ukrán háború és a koronavírus okozta világjárvány.

A koronavírus-járvány következtében sok ember veszítette el a munkáját, a lezárások, a gazdasági megszorítások a munkaerő elbocsátáshoz vezettek. Ez persze nem az IT szektort érintette első sorban, sőt. A digitalizáció iránti hirtelen fellépő igényt a szektor nehezen tudta munkaerővel kiszolgálni. Hirtelen mindenki a felhőbe akart menni megteremteni a home office lehetőségét, ehhez gépek és informatikai szaktudás kellett. A legtöbb vállalat azonban mindkettőnek hiányában volt. A digitális fejlesztések iránti igény még inkább hozzájárul az évek óta fennálló informatikus hiányhoz, hiszen még gyorsabban szipkázta fel a piac a felszabadult munkaerőt.

Ezzel arányosan emelkedtek a fizetések is. A Bluebird felmérése szerint 2020 végén egy senior szoftvertervező átlagosan bruttó 1,5 millió forintot keresett, egy mobil vagy egy javascript fejlesztő pedig 5-800 ezer Ft-ot.

Az orosz-ukrán háború tovább fokozza ezt a helyzetet és még mélyebbre löki a szektort a munkaerőhiány sötét bugyraiba. Ennek oka, hogy sok európai ország, például Németország is, előszeretettel alkalmaz ukrán és fehérorosz fejlesztőket. Egyes becslések szerint az ukrán fejlesztők száma a globális piacon nagyjából 200 ezerre tehető, akik most kiesnek a rendszerből. Az ő helyükre könnyen előfordulhat, hogy magyar fejlesztők kerülnek majd, ami szintén a hazai hiányt erősíti.

Egyre népszerűbbek a bootcampek

Az IT szektor munkaerőhiány következtében egyre népszerűbbek az úgynevezett bootcamp iskolák, amelyek fél-másfél éves képzéseket kínálnak az informatika területén. Leginkább azok jelentkeznek ezekbe az iskolákba, akik nem rendelkeznek informatikai tudással vagy csak az alapokkal, fiatalok és szeretnének olyan ismereteket szerezni, amivel könnyedén tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon. És valóban könnyen elhelyezkednek: a végzett hallgatók csaknem 89%-a fél éven belül talál munkát az ágazatban. Érdekes trend, hogy a bootcamp hatásaként egyre fontosabb szerepet töltenek be a nők az informatikában, arányuk ugyanis a kurzusokon folyamatosan növekszik.

Az itt végzett tanulók a specializált és junior pozíciókban tudnak elhelyezkedni, ami ugyan enyhíti a munkaerőhiány helyzetét, de nem oldja meg azt.

Megoldás lehet az IT kiszervezése

Az IT kiszervezés vagy más néven IT outsourcing a cégek számára reális alternatívája lehet a saját alkalmazottaknak. A fejlesztőcégek több ügyfelet is képesek kezelni, kapacitásaikat maximálisan ki tudják használni, ami egyben azt is jelenti, hogy bizonyos esetekben sokkal hatékonyabbak tudnak lenni az összképet tekintve, mint az alkalmazottak.

A megbízó szempontjából ez egy előnyös konstrukció, hiszen lesz kapacitása fejleszteni anélkül, hogy egy csapatot alkalmaznia kellene. Az informatikai szolgáltató cég minden esetben annyi embert biztosít, amennyire szükség van, így a cég nem „stopploja” a nyugalmasabb időben a munkaerőt, azok más projekteken is tudnak dolgozni.

A skálázhatóságnak köszönhetően lehetőség nyílik a költségmegtakarításra is, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben egy hatalmas kincs. A szolgáltató ügyel arra, hogy ne vesszen el a fókusz, mindent a megbeszéltek szerint, határidőre teljesít.

Az informatikai szolgáltató cégekben a csapat különféle területekre specializálódott emberekből épül fel. Ez biztosítja, hogy a megbízó minden esetben a leginkább hozzáértő kollégákkal dolgozhasson együtt. A különféle tudásokkal bíró emberek sokkal hatékonyabban és gyorsabban képesek megvalósítani a fejlesztéseket.

Fontos kiemelni, hogy az IT szolgáltatás nemcsak a fejlesztésekre értendő, a fogalom égisze alá tartozik a már felépített rendszerek üzemeltetés és karbantartása, a biztonságos környezet kialakítása is.

A SERCO hosszú évtizedes tapasztalattal a háta mögött magas színvonalon szolgálja ki az ügyfeleket. Nézd meg, milyen szolgáltatásokat kínálunk!
 

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.