2022. május 09.

Vírusvédelem a 21. században

Vírusvédelem a 21. században

A digitális világban a biztonság kérdése egyre inkább felértékelődik. Egyetlen informatikai vagy mobil eszköz sincs biztonságban, amennyiben valamilyen hálózathoz kapcsolódik. Gyakran gondolják azt az emberek, hogy a kibervihar villámai Magyarországon nem csapnak le, valójában azonban bárki besétálhat a kiberbűnözők csapdájába. Jobb tehát előre gondolkodni, mint utólag azon, hogy mi mindent lehetett volna tenni. Milyen a modern vírusvédelem és mitől függ az ár? Ennek jártunk utána!

A vírusvédelem kérdése bizonyos szinten minden felhasználóban felmerül, a magánszemélyektől kezdve a nagyvállalatokig. A különbség, hogy más-más erőforrásokkal rendelkeznek, igaz, a kiberbiztonság infrastruktúrájának kialakítása is más léptékű feladat egy kisvállalkozás esetén és egy multinál.

Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok szeretnek spórolni. A legtöbb cég ahol csak lehet próbálja fogni a pénzt. A kiberbiztonság, az adatvédelem és a vírusvédelem pont ilyen terület. Mivel csak akkor kerülnek a fókuszba, amikor valami baj van, így a nyugalmas időszakban gyakran megfeledkezünk a fontosságukról. A kiberbiztonsági kiadásokból lecsípni viszont végzetes hiba, ezzel ugyanis kiszolgáltatottá válik a szervezet.

Vírusvédelem 21. századi módra

Az informatikai rendszerek védelme nem újkeletű téma. A cégek mindig is törekedtek arra, hogy valamilyen módon megvédjék a határokat, az értékes információkat. Ma már azonban az ingyenesen letölthető vírusirtók és a gyengeminőségű jelszavak gyenge bástyák, ezeknél sokkal erősebb védelemre van szükség.

Komplex biztonsági megoldások

A vírusok tehát olyan kártékony programok, amik hatalmas pusztítást tudnak végezni, komoly anyagi károkat okozhatnak. A zsarolóvírus különösen nagy kockázatot jelent: beférkőzik a hálózatba, az eszközökbe, zárolja a hozzáférést és a bűnözők ezt addig nem oldják fel, amíg az áldozatul esett cég ki nem fizeti a váltságdíjat.

Egy céget sokféle kibertámadás érhet, éppen ezért nehéz felkészülni. A vírusok, az úgynevezett malware-ek, a kémprogramok csak néhány a leggyakoribb esetek közül. Valójában azonban a kiberbűnözők roppant kreatívak, így mindig új módszerekkel állnak elő.

A kibertámadás tehát szerteágazó formát ölthet, éppen ezért a védekezés során komplex megoldásokra van szükség. Ez azt jelenti, hogy egyfelől technológiai lépéseket kell tenni és felkészíteni a rendszert, másfelől viszont arra is ügyelni kell, hogy a kollégák megfelelő ismeretet szerezzenek arról, hogy ők mit tehetnek a biztonság érdekében. Ez különösen fontos, tekintve, hogy az informatikai incidensek tetemes részét a személyi mulasztások okozzák.

Mennyibe kerül a vírusvédelem?

A kiberbiztonsági rendszerek kialakítása természetesen nem két fillér, szerencsére azonban nem is feltétlenül kerül egy vagyonba. Minden attól függ, hogy mekkora a rendszer, mit kell védeni és milyen mértékben.

A legfontosabb tehát annak felmérése, hogy pontosan mi képezi a védelem tárgyát. Ide tartozhatnak bizalmas adatok, szerződések, személyes adatok, stratégiák, tervek, üzleti levelezések, vagy éppen a könyvelés.

Minél összetettebb védelemre van szükség, annál magasabb lesz az összeg, amit a kiberbiztonsági rendszer kiépítésére kell fordítani.

Takarékoskodás a felhővel

Az informatikai biztonság kialakítás a legtöbb cégvezető szemében feketeleves, legalábbis ami az árat illeti. A felhő azonban, mint sok más problémára, erre is megoldást kínál. Az IT biztonsági feladatok ugyanis ma már felhő segítségével is elvégezhetők.

Ennek számos előnye van, például az, hogy nem egyösszegben kell bevállalni egy nagyobb kiadást, hanem havi rendszerességgel kell díjat fizetni. Ez a konstrukció meglehetősen rugalmas, nem kell elköteleződni hosszú időre, sőt az előfizetést követően a szoftver azonnal használható. A rugalmasság ebben az esetben azt is jelenti, hogy a szoftver skálázható, ami azt jelenti, hogy a mérete növelhető és csökkenthető, ha arra van szükség.

A megfelelő szintű védelem kialakítása ma már nem lehetőség, hanem a túlélés egyetlen eszköze. Egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy a biztonság kérdését félvállról vegye, ha mégis így tesz, akkor hamar felőrlődik és a létezése is veszélybe kerülhet.

A vállalatok számok okból válhatnak védtelenné, például a fent említett gondatlanság, de az is előfordulhat, hogy a biztonsági mentések hiányosak, vagy nem elég körültekintően bánnak a személyes adatokkal, esetleg nem fordítanak kellő gondot a rendszer karbantartására. Ahhoz, hogy ezek és az ezekből adódó következmények elkerülhetők legyenek, nem árt egy szakértői támasz, egy szakmai csapat, aki segít megvédeni a vállalati és elhárítani a támadásokat.

A SERCO informatikai vállalat szolgáltatásai között a kiberbiztonság és az IT tanácsadás fontos szerepet kap. Kattints, és ismerd meg, miként kezeljük ezt a kérdést!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.