2022. június 10.

Informatika és etika: megfigyelés keretek között

Informatika és etika: megfigyelés keretek között

A modern informatikai eszközök amennyire hasznosak, legalább annyira alkalmasak a visszaélésre is. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi időt pazarolunk el a közösségi média oldalak böngészésére munkaidőben! És ez még csak egy kisebb vétség, előfordulhatnak ugyanis visszaélések és adatlopások is. Ezekből adódóan nem meglepő, hogy a munkáltató bizonyos esetekben jogosult megfigyelni a munkavállalókat. Hogy működik mindez a megfigyelési szoftverekkel és hogy fér meg együtt a modern informatika és etika?

Növekedett az igény a megfigyelőszoftverek iránt

A cég működése szempontjából a leglényegesebb tényező a hatékonyság. A munkaadó érdeke, hogy a munkavállaló hasznosan töltse ki a munkaidejét, a lehető legtöbb munkát elvégezze, és a hozzáférhető céges adatokkal, eszközökkel ne éljen vissza.

A koronavírus-járvány következtében a legtöbb helyen átálltak a home office-ra, vagyis a távoli munkavégzésre, ami az eddig megszokott ellenőrzési rendszerek változtatásának igényét hozta. Olyannyira, hogy 2020 tavaszán 87%-kal ugrott meg a kereslet az olyan megoldások iránt, amelyek segítségével követni lehet a munkavállalók tevékenységeit. Ez a nagy arányú növekedés ugyan valamivel visszaesett, a trend azonban nem tűnt el, sőt.

Mire képes egy megfigyelési szoftver?

A modern szoftverek segítségével a megfigyelés már gyerekjáték. Nem kell mást tenni, mint egy megfigyelési szoftvert telepíteni és máris követhető a munkavállaló minden lépése: a számítógépes tevékenység, a monitor, a billentyűzeten gépel betűk, a hívások, a webkamera, a GPS koordináták, az e-mail és üzenetküldések stb. És bizony ezek a modern szoftverek nemcsak a felszínt kapargatják, ugyanis egészen személyes adatokhoz férhetnek így hozzá, például a személyes jelszavakhoz, ami már az etikus ellenőrzés határát feszegeti.

A mesterséges intelligencia óriási segítség a nyomon követés során, alkalmazásával ugyanis azt is lehet követni, hogy az egyes eszközöket rendszeresen használók aktivitása, hangulata hogyan változik. Ennek tükrében pedig a vezetőség beavatkozhat, amennyiben szükségét látják.

Az informatika és etika csatája

A járványhelyzetre válaszul a Microsoft piacra dobta a Productivity Score-t, ami eddig soha nem látott alapossággal elemezte, hogy a munkavállaló mit csinál a számítógépén. Olyan tényezőket vizsgált, mint az aktív idő, a tevékenységek, az e-mailek írására fordított idő,  GPS adatok alapján a tartózkodási helyet, a webkamera-használatot stb. Ezek alapján végül egy skálán értékelte a munkavállaló teljesítményét.

Az eszköz eredeti célja a csapatmunka segítése és a teljesítmény növelése volt, mégis nagy felháborodást váltott ki, hogy a dolgozók minden lépését követni lehetett személyekre bontva egyetlen programmal. A helyzet odáig jutott, hogy végül változtattak a szoftver működésén és nem egyéni, hanem csapat szintű adatokat lehetett belőle kinyerni.

Hogy lehet etikus a megfigyelés?

Az ellenőrzés a cégek részéről reális igény. Ha senki nem a munkával foglalkozna munkaidőben, akkor az az eredményeken is látszana, a cég nem haladna fejlődne. Érhető tehát, hogy a munkaadó szeretné, ha a lehető leghatékonyabb és a legbiztonságosabb lenne a munkavégzés. Lényeges azonban, hogy a megfigyelésnek célja legyen, ne csak öncélú kíváncsiskodás, esetleg félelemben tartás, és az sem elhanyagolható, hogy a használt eszköz „komolysága” arányos legyen a meghatározott céllal.

Elvben a munkáltatónak szabad keze van, ha a dolgozók megfigyeléséről van szó, az irodatérben elhelyezett kameráktól kezdve a gépelés figyeléséig. Ez azonban semmi esetben sem sértheti meg az emberi méltóságot, és szem előtt kell tartani az eszközök kiválasztásánál az arányosság elvét is.

Ami a legfontosabb, hogy a megfigyelésekről a munkavállalót minden esetben tájékoztatni kell. Tilos videó- és hangfelvételt készíteni és a szó szoros értelmében kémkedni a dolgozók után anélkül, hogy azok tudnának arról, hogy mit és hogyan figyel meg a cég.

Egy megfigyelési szoftver segíthet a gyenge pontok azonosításában és lehetőséget ad olyan szervezeti rendellenességek feltárására, amiket a munkavállalók nem mondanak el, vagy mert nincsenek is tudatában vagy pedig mert nem szeretnének, a viselkedésből, a tevékenységekből azonban kiderülnek. Lényeges azonban érezni, hogy könnyű átesni a ló másik oldalára és meglehetősen nehéz a megfelelő mértékű és komolyságú megfigyelési rendszerek arányát eltalálni.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok esetben az ilyen megoldások kontraproduktívak, a dolgozók ugyanis feszengeni kezdenek attól, hogy megfigyelik őket és hatalmas energiákat fordítanak arra, hogy a szabályzat által elvárt viselkedésnek megfeleljenek. Ezt a kapacitást a valós munkától veszik el.
 
A SERCO több évtizedes múlt tapasztalatára építve szolgálja ki ügyfelei informatikai igényeit. Kattints, és nézd meg, mi mindenben tudunk segíteni!
 

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.