2022. április 29.

Informatikai trendek, amik meghatározzák az életünket

Informatikai trendek, amik meghatározzák az életünket

Az IT egy rohamosan fejlődő ágazat, a számítástechnika előrehaladása soha nem látott tempót diktál. Napról napra látnak napvilágot újdonságok, születnek innovációk, amelyek a jelenlegi megoldásokat tovább viszik vagy egy teljesen új perspektívából kínálnak megoldást a világ problémáira. Az informatikai trendek időről időre változnak, jelenleg a digitális átalakulás az, ami az IT trendek hátterét biztosítja. Összegyűjtöttük, hogy most, 2022-ben milyen informatikai trendek érdemelnek figyelmet!

Informatikai trendek, amiket érdemes figyelemmel kísérni!

A következőkben bemutatjuk azt a nyolc IT trendet, ami a jövőben még nagyobb hatással lesz az életünkre az irodában és otthon egyaránt!

Mesterséges intelligencia (AI)

A mesterséges intelligencia számos újítást lehetővé tesz, ilyen például az arcfelismerés, a hangfelismerés vagy éppen az adatfeldolgozás intelligens módon. Az online vásárlások és a távmunka, hibrid munkavégzés elterjedésének köszönhetően a digitalizáció előtérbe kerül. A koronavírus által berobbantott trend a pandémia nyugalmi időszakaiban is tovább él és virágzik, ami azt jelenti, hogy az online térbe költözött világ adatszolgáltatása a jövőben sem szakad meg.

Informatikai trendek - mesterséges intelligencia (AI)

Ezt a hatalmas mennyiségű adatot a mesterséges intelligencia révén lehet információvá, tudássá konvertálni. Különösen a kiskereskedelemben és az ellátási láncok számára bír az AI kiemelt jelentőséggel, itt ugyanis a vásárlási szokások és mintázatok felismerésével személyre szóló üzeneteket lehet eljuttatni a fogyasztókhoz.

A mesterséges intelligenciára épülő rendszerek képesek tanulni, a környezethez alkalmazkodni, ami a gyorsan változó világban nagy érték. Azok a vállalatok fognak ugyanis az élre törni, akik a leghamarabb reagálnak, akik valós időben elemzik az adatokat és tevékenységüket az eredmények alapján finomhangolják. A mesterséges intelligencia az előrejelzésekben hatalmas segítség!

Kiterjesztett és virtuális valóság (VR és AR)

Egy VR platform segítségével a valós interakciókhoz hasonló élményt lehet megalkotni. Ez egy igen izgalmas terület, ami temérdek lehetőséget rejt magában a képzések, az előadások, a kollaboráció, az egészségügy területén.

Informatikai trendek - VR

A VR segítségével egy másik világba cseppenhetünk, amit úgy élünk át, mintha valós élmény lenne. Ez kifejezetten előnyös a szórakozás területén, de sokat segíthet olyan szektorokban is, amikre elsőként nem is gondolnánk, például a B2B szektorban.

A VR mellett az AR is egyre inkább előtérbe kerül. Az augmented reality esetében a mobilos kiterjesztett valóság, a beltéri és kültéri navigáció, az egészségügyi alkalmazás és a vásárlói élmények fokozása jelentik a jövőt.

Felhő technológia

A felhő alapú számítástechnikai megoldások már ma is igen meghatározók, ez azonban a jövőben még inkább erősödni fog. A rugalmasság iránti igény adta magával a felhő technológia létjogosultságát. Ebben ugyanis minden megvan, ami lehetővé teszi a gyors és igény szerinti hozzáférést, nem mellesleg sokkal költséghatékonyabb, mint más tárhelymegoldások.

Informatikai trendek - felhő technológia

felhőalapú szolgáltatás az életünk minden területén jelen van, a munkától a magánéletig egyaránt. Ez az univerzális jelleg hozzájárul ahhoz, hogy a népszerűség évről évre növekedjen. A mesterséges intelligenciával kombinálva a hatékonyság és az együttműködés eddig soha nem látott szintre léphet.

Egyes teóriák szerint a felhő térnyerése egészen addig elmehet, hogy már nem is létezik majd más számítástechnika, csak a felhő alapú. Hasonlóan, mint a telefonoknál! Az okostelefonok lassan kiszorítják a korábbi változatokat, és idővel, ha azt mondjuk, hogy mobiltelefon, mindenki egy okostelefonra gondol majd, nem másra.

IT biztonság

A kiberbiztonság soha nem látott fontosságú lesz az elkövetkező években. A kiberbűnözők kreatív megoldásokkal verik át a felhasználókat, elég például egy zsarolóvírus, ami akár az egész céget is bedöntheti.

Informatikai trendek - kiberbiztonság

A helyzeten nem segít, hogy nagyon sok fejlődésben lévő újdonság sebezhető. Például a felhők, az IoT eszközök mind rést ejtenek a biztonsági pajzson. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene használni őket! A hiányosságokkal a fejlesztő cégek is tisztában vannak, és komoly dollármilliókat fordítanak arra, hogy minél biztonságosabbá és ellenállóbbá tegyék a különféle technológiákat.

5G hálózat

A 4G hálózatot követő generáció, az 5G hálózat soha nem látott gyorsaságú adatátvitelt tesz lehetővé a társadalom széles körében. Az elődje gyorsaságát többszörösen felülmúló technológia sokkal stabilabb, ami még inkább növeli a felhasználási területek körét.

Informatikai trendek - 5G

Az 5G létrejöttéhez külön hálózatra van szükség, ami feltehetően az elkövetkező években fog kiépülni. Hogy milyen gyorsan, az számos tényezőtől függ, annyi biztos, hogy a növekvő sávszélesség iránti igény nem vitatható.

Internet of Things (IoT)

Az Internet of Things, vagyis a dolgok internete egy kifejezés, ami az online, összekapcsolt eszközök harmonikusan működő ökoszisztémájára utal. Míg korábban csak a számítógépek tudtak az internet hálójához csatlakozni, ma már gyakorlatilag bármi, ami rajtunk, körülöttünk van, innen ered a kifejezésben a „Things” szó.

A IoT használata különösen nagy szerephez jut az egészségügy területén. Minden olyan eszköz ugyanis, ami képes adatot gyűjteni a betegről és csatlakozik a hálózathoz, belefér az IoT esernyője alá. Segítségükkel például a diagnosztizálás új szintre léphet, hiszen folyamatos lehet az adatgyűjtés.

Informatikai trendek - IoT

Fontos megjelenési terület az ipar is, az IoT ugyanis alapjaiban alakítja át azt, amit a gyártásról gondolunk. Az eszközök összekapcsolódásával intelligens gyárak jönnek létre, amik a minél nagyobb fokú automatizáció irányába mutatnak.

Az IoT a többi trenddel együttműködve tud igazán hatékony lenni, támaszkodik például a felhő infrastruktúrára és az 5G hálózatra is.

Hangvezérlés

A hangvezérlésű eszközöknek már ma is sok háztartásban bérelt helye van, gondoljunk csak Alexára, ami lesi minden parancsunkat. A verbális kommunikáció az emberi interakciókban igen fontos szerepet tölt be. Ha valamit gyorsan akarunk közölni a másikkal, akkor egyszerűen odaszólunk neki, felhívjuk telefonon. Ez az információátadás leghatékonyabb módja, nem csoda, hogy sok ehhez kapcsolódó innovációt inspirál.

Informatikai trendek - hangvezérlés

A hangvezérlésnek köszönhető az érintés szükségtelenné válik, ha le szeretnénk kapcsolni a villanyt, nem kell felállnunk és megérintenünk a kapcsolót, elég csupán kimondani, amit szeretnénk. Ahogy növekedik a körülöttünk lévő okos eszközök száma, úgy kap egyre nagyobb teret a hangvezérlés is.

Blockchain

A blokklánc technológia lényege, hogy adott egy lista, ami titkosított blokkokból áll. Azt követően, hogy átesett az ellenőrzésen, bekerül a láncba és nem módosítható. Segítségével olyan problémákra lehet választ találni, mint az ellátási láncok kezelése, a logisztika kihívásai vagy éppen a személyazonosság ellopása elleni védekezés.

Informatikai trendek - blockchain

Számos felhasználási területe van, erre pedig szükség is van, mivel az átlátható adatcsere a legtöbb esetben elengedhetetlen. Biztonságos fizetés vagy adatkezelés? A válasz minden esetben a blockchain! A blokklánc technológiára épül például a bitcoin is, fontos azonban leszögezni, hogy ez csak egyetlen felhasználási út, ezen kívül még számos más is létezik.

Az IT trendek a külső tényezők hatására alakulnak, formálódnak, ezek ugyanis az aktuális igényekre, problémákra adnak választ. A fő csapásirányok megvannak, kíváncsian várjuk, hogy merre fejlődnek majd tovább!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.