2021. december 03.

Távoli asztal hozzáférés

Távoli asztal hozzáférés

A hozzáférés kérdése a modern munkakörnyezet szempontjából egyre inkább felértékelődik. A távoli asztal hozzáférés lényege, hogy az internet vagy a helyi hálózat segítségével egy adott gépen több munkatárs is tud egyszerre dolgozni. Miért is jó ez? Jöjjenek az érvek!

Mi az a távoli asztal hozzáférés?

A távoli asztal hozzáférés lényege, hogy egy kijelölt géphez más gépek is csatlakozni tudnak, így használhatják annak erőforrásait, a telepített programok, szoftverek elérhetők a csatlakozottak számára is.

Távoli asztal hozzáférés

A távoli asztalt jellemzően egy számítógép szolgáltatja, de az is lehet, hogy ezek a gépek összekapcsolódnak, ebben az esetben beszélünk farmokról. Ezekhez több módon is lehet csatlakozni, például:

  • böngészőn keresztül interneten,
  • az operációs rendszer saját olyan programjának segítségével, ami a távoli elérést biztosítja,
  • bármilyen olyan program, IT szolgáltatás közreműködésével, ami lehetővé teszi a távol asztalhoz kapcsolódást.

Oszd meg és légy hatékony!

A távoli asztal hozzáférés előnyei mind a hatékony működést segítik elő. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

Költségtakarékos

A távoli asztal hozzáférés legnagyobb előnye az erőforrások, a teljesítmény megosztása. Példának okáért adott egy munkahely, ahol mind az 5 munkatársnak van egy-egy számítógépe. Alapvetően a cél az lenne, hogy mindenki csúcsminőségű gépekkel dolgozhasson, ennek azonban sokszor anyagi korlátai vannak, a beszerzés pedig örül, ha egy igazán erős gépet tud vásárolni.

A távoli asztal hozzáférés lehetőségének köszönhetően ennek az egyetlen számítógépnek a tudása megosztható a többiekkel is. Egészen pontosan elég egy gépen telepíteni a legjobb programokat, operációs rendszert, a frissítéseket és a különféle beállításokat sem kell ötször elvégezni, elegendő csupán egyszer. Az összes szoftverből tehát elég egyet megvenni, telepíteni, azok a többi öt gépen is működni fognak.

Praktikus

Ez a megoldás meglehetősen praktikus. A fent említett okból kifolyólag a különböző gépeken futó szoftverek életútjának követése nem terheli az IT szakembert, így a felszabadult kapacitást más fontos kérdések és problémák megoldására tudja fordítani a rendszergazda.

Praktikus azonban a mindennapi munka során is. Például a csatlakozó kliens gépek anélkül is tudnak nyomtatni, hogy a nyomtatót telepítenék. Ezek az apró nüánszok a gyakorlatban jelentősen megkönnyíthetik a munkafolyamatokat.

Rugalmas

A távmunka és a távoli hozzáférés egyre nagyobb igény a munkatársak részéről. Ez az informatikai megoldás erre a helyzetre is megoldást kínál, a home office kialakítása során fontos mozzanat. A munkatársak ugyanis akár otthonukból vagy a világ bármely pontjáról is hozzáférhetnek ehhez a távoli asztalhoz, így nem kell jelen lenniük ahhoz, hogy a munkájukat el tudják látni.

Szabályozható

A hozzáférés mindamellett, hogy lehetőség, rengeteg veszélyt is rejt magában. A távoli asztal hozzáférés megoldásába éppen ezért több biztonsági tényezőt is beiktattak. Például kizárólag olyan belépési adatokkal lehet bejelentkezni az asztalra, amit a központi gépen hoztak létre.

Szabályozni lehet azt is, hogy melyik munkatárs a központi számítógép mely részeihez férhet hozzá, milyen programokat indíthat el. Eleve a kliens gépen egyébként csak azok a szoftverek jelennek meg, amik adott felhasználó számára is elérhetők. Fontos továbbá, hogy a központi gépen tárolt adatokat nem lehet lementeni, így nem lehet adatlopással visszaélni.

Skálázható

Előfordulhat, hogy egy cég indulásakor még elegendő egyetlen központi számítógép, ez ugyanis képes kiszolgálni a többi igényét is. Ahogy azonban növekedik a cég, növekszik a kapcsolódó gépek száma is, ezért szükség lehet egy újabb központi gép csatasorba állítására. Ez a megoldás lehetővé teszi a bővítést az igényeknek megfelelően, a központi gépek ugyanis képesek összekapcsolódni és így megosztani a „munkát”.

A távoli asztal hozzáférés a kooperációt és a kollaborációt segíti elő, nem mellesleg pedig remek eszköz, ha a költségracionalizálás igényének is meg kell felelni.

Turbózd fel az IT infrastruktúrát és válaszd a leghatékonyabb megoldásokat!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.