2021. november 26.

Biztonságosan távolról is: mi az a VPN?

Biztonságosan távolról is: mi az a VPN?

A technológiai fejlődés hatalmas ugrása és az összekapcsolódás soha nem látott mértéke komoly leckét ad az IT világának a biztonság tekintetében. A világhálónak köszönhetően egyre több veszély ellen kell védekezni, hiszen egy zsarolóprogram, egy adatszivárgás katasztrofális következményeket vonhat maga után. A biztonság szintjének növelése általános és vágyott igény lett, a fejlesztők, a cégek egyre csak arra törekednek, hogy amit megalkotnak ne csak jó legyen, hanem biztonságos is. A VPN használata ebben a heroikus küzdelemben óriási segítség lehet. Nézzük, mi az a VPN és miért érdemes mellette dönteni?

A biztonság az IT világában meglehetősen felértékelődött. A Cybersecurity Ventures felmérése szerint a kiberbűnözés által okozott károk 2025-re elérhetik a 10,5 milliárd dollárt. A CyberEdge Groupe 2021-es felmérése pedig arra mutatott rá, hogy az általuk megkérdezett szervezetek több mint 86%-a élt már át legalább egy ilyen jellegű támadást.

Ha mélyebbre ásunk, láthatjuk, hogy nem jobb a helyzet az egyes specializált területeken sem.  A SonicWall adatai szerint 2020 harmadik negyedévéig közel 200 millió zsarolóvírus-támadás történt. 2021-ben az ilyen ransomware támadások okozta károk elhárításának költsége világszinten elérte az 1,5 millió dollárt, ami több mint kétszer annyi, mint az előző évben volt.

Ezek az adatok igazolják, hogy a biztonságos környezet megteremtése nem csak lehetőség, hanem kötelesség. Ebben pedig a VPN jelentős segítséget nyújthat.

Mi az a VPN?

Mi az a VPN?

A VPN a biztonságos hálózati összekapcsolódás egyik igen fontos építőeleme. A VPN, vagyis Virtual Private Network lényegében egy privát hálózat, ami vállalati környezetben lehetővé teszi, hogy a kollégák biztonságosan érhessék el az interneten keresztül a céges hálózatot. A VPN-nek mind magán, mind pedig szervezeti szinten van létjogosultsága.

Magánfelhasználók számára

A magán használat során lehetővé teszi, hogy a felhasználók a böngészés közben anonimek maradjanak és kijátsszák az egyes régiókra vonatkozó korlátozásokat. Mit is jelent ez pontosan?

Az internet működése a gépek kommunikációjára épül. Ha a cél egy weboldal megnyitása, akkor a következő folyamat zajlik le: az internetszolgáltató veszi a kérést, hogy meg kell nyitni az adott weboldalt, ezért kapcsolatot létesít az adott weboldal kiszolgálójával, vagyis egy másik számítógéppel, melynek feladat az ilyen jellegű kérések kezelése. A folyamat során az azonosítás a kérést indító IP címe alapján történik meg.

A dolog ott lesz igazán izgalmas és egyben problematikus, hogy a weboldalak az IP címhez társítják az oldalon elvégzett tevékenységeket, az adatokat, amiket aztán összegyűjtenek és felhasználnak marketing célokra vagy pedig értékesítenek.

Ha azt szeretnénk, hogy az internetes navigációk ne legyenek elérhetők és követhetők, akkor a legjobb választás a VPN. Ez ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy a számítógépet ne lehessen követni. Mindezt úgy éri el, hogy a keresett weboldal szolgáltatója és a saját gép közé az internetszolgáltató helyett a VPN-kiszolgáló csatlakozik be, az ő IP címe adja az azonosítást. Ez azért előnyös, mert a tevékenységeket nem lehet majd a senkihez sem kapcsolni.

VPN magánfelhasználók számára

A biztonságos keresés mellett szót kell ejteni arról az előnyről is, hogy a VPN segítségével a régióspecifikus korlátozások kijátszhatók. Mivel az ember kiválaszthatja, hogy melyik VPN-szolgáltatóhoz szeretne csatlakozni, így olyan régiót választ, amilyet csak szeretne. Például, ha szeretnénk megnézni egy filmet, amit Magyarországon földrajzi alapon blokkoltak, de Amerikában nem, akkor nincs más dolgunk, mint amerikai szolgáltató választani. Ezzel a külvilág szemében úgy tűnik majd, mintha az USA-ból indítanánk a kérést.

Szervezetek számára

A szerveztek az előzőekkel ellentétben egészen más módon profitálhatnak a VPN-ből. Ez ugyanis az, ami lehetővé teszi a biztonságos távoli hozzáférést az irodai szerverhez, adatokhoz, akkor is, amikor a dolgozó nem tartózkodik az irodában.

Az elv igen hasonló, mint a magán felhasználóknál: a munkatárs bejelentkezését követően az adatok forgalma a VPN közbeiktatásával zajlik, vagyis nem lekövethető, nem mellesleg pedig az IP címet is a VPN adja, tehát nem a felhasználó gépének IP címe jelentik meg. Így létrejön egy titkosított folyosó az adatok számára, még akkor is, ha amúgy egy nyilvános hálózathoz csatlakozik a user.

Mely cégeknek érdemes a VPN mellett dönteni?

A válasz egyszerű, mindegyiknek!

A mai korban egyre növekszik a távoli munkavégzés iránti igény, amit nemcsak elméletben, de technikailag is ki kell szolgálnia a cégeknek. A VPN segítségével a biztonság szintje jelentősen emelhető, a munkatársak ugyanis a világ bármely pontjáról csatlakozhatnak az irodai hálózathoz. Mindezt pedig úgy tehetik meg, hogy a folyamat titkosított, így elkerülhető az adatlopás, a kémkedés, a visszaélés.

Nem minden VPN egyforma, hogy válasszunk?

A VPN-szolgáltatók piaca nem egységes. Nagyjából 300 szolgáltató kínálja portékáit, ezek között azonban igen nagy eltérések lehetnek. Miben különböznek? A sebesség, a hozzáférhetőség, a biztonság szintje, az árfekvés mind-mind más és más a 300 szolgáltatónál. Fontos megjegyezni, hogy léteznek ingyenes VPN szolgáltatók is, ezek azonban jellemzően kevesebbet tudnak, mint a fizetős társaik.

Alapesetben azt lehet mondani, hogy érdemes minden esetben a legbiztonságosabbat választani. Lehetnek azonban speciális igények is. Például, ha egy cégnél kifejezetten fontos, hogy adott országokból is be lehessen jelentkezni, akkor érdemes olyan mellett dönteni, amely saját szerverrel rendelkezik több régióban is.

A személyes adatok védelme és a céges információk megóvása soha nem volt annyira fontos, mint a mai világban. A hálózatos összekapcsolódás rengeteg lehetőséget rejt magában, nem szabad azonban megfeledkezni a veszélyekről sem. Mind a privát életben, mind pedig a céges környezetben megnövekedett annak jelentősége, hogy bizonyos információkhoz, adatokhoz kizárólag azok férhessenek hozzá, akik arra jogosultak. Ezt a biztonsági pajzs megerősítésével lehet elérni.

 

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.