2022. január 10.

IT állapotfelmérés: a hosszú és hatékony működés titka

IT állapotfelmérés: a hosszú és hatékony működés titka

Az informatikai rendszerek komplexitása évről évre növekszik. Ezek az összetett számítógépes rendszerek törődést igényelnek. Nem elég az infrastruktúra kialakítása, időről időre az informatikai állapotfelmérés elvégzése nem megkerülhető. De miért is nem? Miért nem lehet a laissez faire, laissez passer elvére hagyatkozni ebben az esetben?

Különösen a kisebb szervezetek, KKV-k esetén igaz, hogy az informatikai tervezés és az informatikai eszközök organikusan alakulnak a cégnél. Létezésük és működésük olyannyira beleolvad a mindennapokba és természetessé válik, hogy csak akkor eszmélnek rá elemi voltukra, ha meghibásodnak és nem látják el a szokásos feladatokat.

Ahhoz, hogy az összeomlás ne következzen be, hogy a szupermodern rendszerek ne váljanak ósdi konstrukciókká, a karbantartásra van szükség, amit az IT állapotfelmérés előz meg.

IT állapotfelmérés

Vedd elejét az öregedésnek

Nem meglepő, hogy az informatikai eszközök is, ahogy minden más körülöttünk, öregednek. Habár ez első pillantásra nem annyira szembetűnő, a műanyag, a fém részek, a csatlakozók mind-mind veszítenek eredeti állapotukból a használat, a hő és egyéb környezeti tényezők hatására.

Az öregedésnek sokféle jele lehet, van ami szabad szemmel is látható és vannak olyanok is, amelyek a rendszer működésében okoznak zavarokat, például tipikusan ilyen, amikor lefagy a program vagy instabillá válik.

A meghibásodás a pechtörvény értelmében mindig a lehető legrosszabbkor következik be, amikor különösen nagy szükség lenne az erőforrásra, a kapacitásra. Az IT állapotfelméréssel a váratlan katasztrófák megelőzhetők, hiszen a rendszeres ellenőrzések révén a gyenge pontokat könnyedén lehet azonosítani.

Mi történik az IT állapotfelmérés során?

A rendszerfelmérés általában hozzáértők, szakemberek keze alatt történik. A rendszergazda vagy éppen az IT tanácsadó megvizsgálja az eszközt, ellenőrzi a működését, az állapotát, a korát, és ha van rá mód, akkor elvégez néhány mérést is.

Ennyi információból már a szakavatott szemek képesek leszűrni, hogy milyen kondíciókban van az eszköz, és mit lehet várni tőle az elkövetkező időszakban. Ha a vizsgálat során túl sok hibára és hiányosságra derül fény, akkor a szakember dönthet, hogy kiemeli az eszközt vagy éppen a programot a rendszerből vagy pedig benn hagyja, számolva azzal a kockázattal, hogy bármikor rosszabbodhat a helyzet. Nincs általános recept, minden esetben az adott szituáció függvényében dől el, hogy mi a legjobb megoldás.

Segítség a tervezés során

Az informatikai állapotfelmérés a spórolás egyik legjobb eszköze. Furcsának tűnhet, hiszen ez egy rendszeres kiadás, segítségével azonban jelentős költségeket lehet megtakarítani:

  • megspórolható a leállás okozta munkaóra- és bevételkiesés,
  • elkerülhetők a meggondolatlan eszközbeszerzések, a túlköltekezés,
  • időben tervezhetők a beszerzések és a költségek.

A tervezés az informatikai rendszerek tekintetében különösen fontos. Mivel egy rendszerről van szó, így annak minden építőeleme fontos. A tervezés során lehetőség nyílik arra, hogy a legalkalmasabb építőkockák kerüljenek összeválogatásra, ezzel egy stabil struktúra hozható létre, és az IT üzemeltetés is hatékonyabb lehet.

Ahhoz, hogy mindez gördülékenyen menjen tisztában kell lenni azzal, hogy milyen feladatokat kell ellátnia a rendszernek, és azzal is, hogy az egyes elemek ebben milyen funkciót töltenek be. Nem mindegy, hogy egy számítógépre az informatikai osztálynak van szüksége, mivel programozni fognak rajta, esetleg a médiarészleg videót vágni, vagy egyszerűbb, kevesebb kapacitást igénylő dokumentumszerkesztésre, e-mailezésre kell majd.

A SERCO-nál az állapotfelmérést a munka alapkövének tartjuk. Új ügyfeleink esetén nulladik lépésként felmérjük a cég teljes informatikai rendszerét és az IT tanácsadás keretein belül javaslatokat teszünk a fejlesztésre is. A későbbiekben pedig rajta tartjuk szemünket a ránk bízott infrastruktúrákon, folyamatosan fejlesztjük és finomítjuk azokat.

Bízd profikra az IT rendszereidet! Ne hagyd, hogy elavuljanak és akadályozzák a munka hatékonyságát!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.