2022. március 28.

Nők az informatikában

Nők az informatikában

A nők jelenléte az informatika világában meglehetősen alacsony, a No Fluff Jobs felmérése szerint mindössze 8-10% a női munkavállalók aránya. Ez aggályos adat, különösen annak tükrében, hogy több tízezer dolgozó hiányzik ebből a szektorból. Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent köszönhetünk ezen a területen a hölgyeknek.

Összegyűjtöttük 5 meghatározó alakot, akik javában hozzájárultak az IT fejlődéséhez és azt is eláruljuk, hogy mikor hallhatjátok a SERCO podcast-sorozatának, az informatikai szektor szerepet vállaló nőket fókuszba állító IT Angyalai következő részeit!

Nők az informatikában

Helyzetkép

A No Fluff Jobs kutatása rávilágított arra, hogy milyen alacsony a nők aránya az informatika területén. Aki mégis ezt választja, leginkább a szoftverfejlesztéshez, kisebb arányban a teszteléshez, a business analysthoz és a projektmenedzsmenthez kötődő pozíciókat tölt be. Kevesen jutnak el a vezetői szerepig, ami a fizetésekben is megmutatkozik: a fizetési sávok emelkedésével csökken a nők aránya, különösen igaz ez a 600 ezer forint feletti keresetek esetében.

A nőkkel és a férfiakkal kapcsolatban is rengeteg sztereotípia él. Általában a nőket humán beállítódásúnak tartják, míg a férfiakról azt gondolják, hogy jobban eligazodnak a logika és a számítások világában. Ezek azonban erős általánosítások, amik csak annyira elegendők, hogy táplálják a nemekkel szemben támasztott előítéleteket.

A következőkben bemutatunk 5 nőt, aki jelentős hatást gyakorolt az IT világára!

Ada Lovelace

Az 1800-as években élt angol matematikus és írónő arról vált híressé, hogy a Charles Baddage által tervezett mechanikai számítógéphez készített leírást, sőt, a hozzá tartozó programokat is ő írta. Ebben az értelemben tehát, ő volt a világ első programozója.
Érdekesség, hogy Ada apja Lord Byron költő volt, aki még gyermekkorában elhagyta a kislányt és édesanyját.

Mavis Batey

A Bletchley Park a II. világháború idején a brit hírszerzés kódfejtő központja volt. Itt kezdett dolgozni Mavis 1940-ben Dilly Knox asszisztenseként. Csupán 19 éves volt, amikor egy általa megfejtett üzenettel sikerült feltörni az Enigmát.

Joan Clarke

A II. világháborúban kódfejtőként dolgozó Joan Alan Turning munkatársa, barátja volt. Tanulmányait Cambridge-ben kezdte, majd kódfejtő iskolába járt, itt azonban diplomát nem kaphatott, mivel nők ekkoriban nem kaphattak diplomát. A Bletchley Parkban először irodai munkát végzett, majd kódfejtőként dolgozott és részt vett az Enigma projektben is.

ENIAC lányok

Az ENIAC gép programozói nagyon hozzájárultak a mai informatikához. Betty Snyder, Frances Bilas, Jean Jennings, Kay McNulty, Marlyn Wescoff és Ruth Lichterman komplex matematikai számításokat végeztek el, több ezer kapcsolót kezeltek. Adatbevivői feladatot láttak el a világ első, teljesen elektronikus számítógépén. A női csapat vezetője, Adele Goldstine készítette el az ENIAC programozási kézikönyvét.

Mary Kenneth Keller

Mary Kenneth Keller római katolikus nővér, az elsők között volt, aki doktori fokozatot szerzett a számítástechnika területén a University of Wisconsin-Madisonon. Közreműködött a BASIC nyelv fejlesztésében, több parancs és függvény kidolgozása köthető a nevéhez. Ő hozta létre a Clarke Collage számítógép-tudományok részlegét is.

A nők pozíciójának erősítését az IT szektorban a SERCO kiemelt ügyként kezeli. IT Angyalai podcastunkban hétről hétre más, a területhez köthető témát járunk körül, ezzel is szeretnénk elősegíteni az integrációt, a témáról való gondolkodást.

Startolunk a második évaddal, tarts velünk és hallgasd meg az első epizódot, amelyben új műsorvezetőnk is bemutatkozik.

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.