2021. november 05.

Modern, trendi és mindenki őt akarja – Velünk marad-e a nagy kedvenc, a home office?

Modern, trendi és mindenki őt akarja – Velünk marad-e a nagy kedvenc, a home office?

A koronavírus-járvány lassan két éve része a világ körforgásának. Ez idő alatt az embereknek rengeteg új szokást kellett felvennie, eddig szokatlan szituációkhoz kellett adaptálódni. Ezek mind azt szolgálták, hogy a megszokott életünket próbáljuk folytatni, csak kicsit másként. Ide sorolandó az otthoni munkavégzés is, ami olyannyira beépült a mindennapokba, hogy a dolgozók több mint 80%-a már nem is szeretne visszatérni a teljes mértékig irodai munkavégzéshez. Vajon a home office kialakítása csak időszakos volt? Vagy egy modern munkaforma elterjedését indította el a járvány?

A COVID lavinaként söpört végig a világon, a világunkon. Az emberek rákényszerültek arra, hogy átértékeljék életüket, szokásaikat. Mindenki azt az utat kereste, hogy hogy lehet visszatalálni a régi „menethez”, de mégis alkalmazkodni az új helyzethez. Így születtek olyan kompromisszumos megoldások, hogy találkozzunk a barátainkkal, de inkább szabadtéren, járjunk bevásárolni, de inkább kevesebbszer és a megfelelő óvintézkedések betartásával, folytassuk a munkát, de ha van rá mód, akkor inkább otthonról. Meg is érkeztünk a távoli munkavégzés témájához, ami az egyik legnagyobb hozadéka a pandémiának!

A home office kialakítása és a digitalizációs nyomás

A home office kialakítása a világjárvány következtében egy kényszerhelyzet volt. A vállalatok számára egyik napról a másikra kellett hidat építeni egy hatalmas szakadék fölé, ez pedig nem más, mint digitalizáció. Egy munkáltató sem tehette meg, hogy szemet huny a digitalizáció iránti igény felett, ez ugyanis egyidejűleg a véget is jelentette volna.

A munkavállalók számára szükségessé vált a home office kialakítása, hogy otthonról tudják végezni feladataikat. Ehhez a legtöbb helyen hardveres és szoftveres fejlesztésekre volt szükség, vagyis számítógépeket, laptopokat kellett beszerezni, olyan szoftvereket, amelyek lehetővé teszik az online munkaszervezést, a kollaborációt és nem utolsó sorban az adatokhoz, információkhoz távoli hozzáférést kellett biztosítani.

Mit hoz a jövő?

A home office kialakítása tehát a legtöbb cégnél, ahol erre van lehetőség, ott megtörtént. A lezárások elmúltával azonban a legtöbb munkavállaló az otthoni munkavégzés lehetőségét nem akarta elengedni.

Home office

A Global Workplace Analytics felmérései szerint a rugalmas munkavégzés iránti igény évtizedek óta növekszik. Adatközlésük szerint a megkérdezett dolgozók 80%-a szeretne legalább részben otthonról dolgozni, sőt, ezért még akár némi fizetéscsökkentést is vállalna. A lezárások következtében a home office lehetősége nem választás lett, hanem kényszer. Ez a trend tehát a vírus hatására még inkább előtérbe került, az pedig, hogy az infrastruktúra és a háttér is kiépült az elmúlt két évben, felveti a kérdést, hogy miért is ne lehetne áttérni a hibrid munkavégzésre?

Ezt a dolgozók is felismerték. A Harward Business School 1500 fős felmérése szerint a megkérdezett emberek mindössze 18%-a szeretne visszatérni ugyanúgy a munkába, mint azelőtt, 81% azonban egyáltalán nem vagy hibrid módon vállalna irodai munkanapokat.

Itt kezdődött meg egy paradigmaváltás, amiben ez a fajta munkavégzés már nemcsak kényszer, hanem egy tudatos lépés. Míg a lezárások idején egy gyors reagálásra volt szükség, addig ma már a munkafolyamatok és munkaformák újraértelmezéséről beszélünk. A cégeknek szüksége van a modernizációra, a modern munkastílusok bevezetésére, aminek köszönhetően az emberek már nemcsak otthonról tudnak dolgozni, hanem a világ vagy az ország bármely pontjáról.

A hibrid dolgozó státusz bevezetésével létrejött egy olyan dolgozói réteg, akik munkájuk egy részét az irodából végzik, bizonyos időszakokban, vagy egyes napokon viszont az iroda falain kívülről dolgoznak. Ez a megközelítés a cégek számára lehetőséget nyújt a spórolásra, ami egy ilyen gazdaságilag megtört helyzetben nem kis fegyvertény. Emellett roppant emberközpontú, hiszen a munkavállalók az utazási idő megspórolásával több időt tölthetnek a családjuk körében.

Készülj fel a jövőre és válaszd a modern munkaformákat! A SERCO segít, hogy miként valósítsd meg!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!


© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.