2022. szeptember 20.

Új trend: az IT szektor is törekszik a fenntarthatóságra

Új trend: az IT szektor is törekszik a fenntarthatóságra

A fenntarthatóság témája szakmai és mindennapi éltünk egyre több területén kerül előtérbe. Nincs ez másként az informatikai szektorban sem. Az eszközök, az internet és a technológiák okozta környezeti terhelés egyre nagyobb és nagyobb, így biztosak lehetünk abban, hogy az elkövetkező években még rengeteget fogunk hallani a fenntarthatóságról az IT vonatkozásában.

Az elrettentő számok

Statisztikák szerit a világon nagyjából 4,95 milliárd ember használja az Internetet, okostelefonnal pedig 5,31 milliárdan rendelkeznek. Ezek hatalmas számok, amikkel nem is lenne probléma, hiszen a digitalizáció terjedése megannyi előnnyel jár, ilyen nagy mennyiségeknél már azonban jelentős környezeti terheléssel kell számolni.

A fenntarthatóságot zászlajára tűző Circular Computing prémium kategóriás laptopok újragyártásával foglalkozik. Weboldalukon elrettentő számokat közölnek, többek között azt, hogy egyetlen laptop előállítása során 316 kg szén-dioxid jut a levegőbe, miközben 190 ezer liter vizet használnak fel. Ez több mint 700 évre elegendő ivóvíz lenne egy amerikai számára. A megdöbbentő számok sora itt nem ér véget: egyetlen laptophoz 1200 kg-ot használnak fel a Föld erőforrásaiból.

A fenti adatok csupán a gyártásra, az előállításra vonatkoznak, mégis már önmagukban igazolják, hogy van létjogosultsága annak, hogy a fenntarthatóság témája egyre inkább előtérbe kerül az IT szférájában.

Mi az a zöld technológia?

A kifejezés alatt az IT környezetbarát megközelítését értjük. Ez egy elég tág fogalom, beletartozik a számítástechnikai eszközök minél alacsonyabb energiafelhasználására való törekvés és maga a gyártás környezetbarát megközelítése és a hulladékkezelés is.

Az öko megközelítés lényege, hogy a gyártás során kevesebb természeti erőforrásra legyen szükség, a használat alatt minimális mennyiségű áram fogyjon, a gépek kevesebb hőt termeljenek, amikor pedig már nincs rájuk szükség, akkor hulladékként se terheljék a környezetet.

A fenntartható IT jegyében végrehajtott változások célja, hogy:

  • nagyobb legyen energiahatékonyság és tudatosabb az energiagazdálkodás,
  • minél kevesebb veszélyes anyagot alkalmazzanak a gyártás során,
  • növekedjen a gépek élettartama,
  • a már nem használt eszközöket és gépeket újrahasznosítsák.

Ezeknek az elveknek a követésével az IT rendszerek ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenthető.

Mit jelent a fenntartható IT a gyakorlatban?

A fenntarthatóság önmagában meglehetősen elvont fogalom. Azért, hogy jobban megértünk, hozunk néhány konkrét példát!

Tudatos energiahasználat: az informatikai eszközök jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak. Az „üresjáratok” elkerülése érdekében célszerű lehet az IoT megoldásokra támaszkodni, melyek segítik a világítás, adott esetben a hűtés és a fűtés okos szabályozását.

Adatközpontok átgondolása: az adatközpontok hatalmas mennyiségű energiát igényelnek a működésükhöz. A nagyvállalatok között ma már trend, hogy a lehető legalacsonyabb környezeti hatással járó adatközpontokat tervezzék meg és hozzák létre.

Zöld energia használata: a informatikai vállalatok és a gyártók előtt két út áll, hogy energiafelhasználásról van szó: vagy nem megújuló energiára támaszkodnak vagy pedig zöld energia forrásokra. A napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia mind remek szolgálatot tehet, legyen szó egy gyártósor üzemeltetéséről vagy éppen egy adatközpont működtetéséről.

Élettartam növelése: az informatikai eszközök esetén nemcsak az előállítás aggályos környezeti szempontból, hanem az is, hogy mi történik a már felesleges eszközökkel. Célszerű tehát a vállalatoknak arra törekedni, hogy az eszközök minél tovább használhatók legyenek.

Újrahasznosítás: az informatikai eszközök tele vannak ritka fémekkel és nem mellesleg káros anyagokkal is. Éppen azért, a környezettudatosság jegyében egyre több cég dönt az újrahasznosítás mellett.

Mik a zöld számítástechnika előnyei?

A zöld IT egyik bástyája az alacsony energiafelhasználás, ebből adódik, hogy hozzájárul a fosszilis tüzelőanyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A szemlélet ösztönzi a természeti erőforrások előtérbe helyezését, miközben arra törekszik, hogy a technológiai eszközök minél kevesebb hőt bocsátsanak ki. A nem mérgező anyagok használatát részesíti előnyben és az újrahasznosítást kiemelt ügyként kezeli.

A tudatos energiahasználat nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a pénztárcának is, így azt mondhatjuk, hogy hozzájárul a költséghatékonyság növeléséhez.

Az ügy tehát nemes, tévedés azonban azt gondolni, hogy nincsenek nehézségek, kihívások. Az egyik alapvető probléma, hogy a zöld útra térés sok változással jár, ami erőfeszítést és anyagi befektetést is igényel a vállalat részéről. Éppen ezért a cégek előszeretettel dugják a homokba a fejüket, ha a zöld témáról van szó. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben az emberek tájékozatlanok azzal kapcsolatban, hogy vállalati és munkavállalói szinten miként lehet alkalmazni az öko szemléletet.

A megfelelő edukálással és a motivációs faktorok beépítésével azonban vezetőket jó eséllyel meg lehet győzni arról, hogy a fenntarthatóság az IT szektorban sem szorítható a háttérbe.

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.