2022. szeptember 21.

Sose spórolj az IT eszközökön, hiszen azokkal dolgozol!

Sose spórolj az IT eszközökön, hiszen azokkal dolgozol!

Az informatikai eszközök egy modern cég működésében alapvető szerepet töltenek be. Minőségük és teljesítményük a teljes munkafolyamatot meghatározza, nem mindegy tehát, hogy az új eszközök beszerzése során mi mellett tesszük le a voksunkat és mikor döntünk úgy, hogy eljött az informatikai eszközök cseréjének ideje. Miért nem érdemes garasoskodni az IT eszközök esetében? Erről írunk ebben a bejegyzésben!

A technológia ára

Az IT eszközök ára nem egyenlő azzal a ráfordítással, amit egy infrastruktúra felépítése megkövetel. Éppen ezért, laikusok számára roppant nehéz meghatározni a költségeket. Egy IT háttérrendszer egyfelől számszerűsíthető és tervezhető kiadásokból áll, másfelől azonban ott vannak azok a tényezők, mint például az eszközök cseréje, a biztonsági megoldások, a tárhelyek, képzések, amiket nem látunk előre, esetleg az idő előrehaladtával ismét jelentkeznek a költségoldalon.

Ha nincs egy szakértő az eszközök beszerzésekor, aki felhívja a figyelmet a be nem kalkulált költségekre, akkor könnyedén félrecsúszhatnak a számítások, ez pedig anyagi hiányhoz vezethet.

Rohamosan fejlődő technológia

Az informatikai eszközök világa rohamosan fejlődik. A digitalizáció felgyorsulásának köszönhetően évről évre, sőt, hónapról hónapra jelenik meg valamilyen új megoldás. Legyen az az adatmentés, a kiberbiztonság vagy éppen az informatikai infrastruktúra területéhez kapcsolódó újítás, a megfelelő színvonal fenntartása érdekében követni kell a friss trendeket.

Elengedhetetlen az IT rendszer frissen tartása, ami vonatkozik a szoftverekre és a hardverekre is. Egy elavult technológiára épülő eszköztől nem lehet elvárni, hogy a legmodernebb szoftverek elfussanak rajta, hogy egy régi program sem biztos, hogy kompatibilis lesz egy modern géppel. A két terület fejlesztése, „gondozása” tehát kölcsönösen szükséges.

Miért nem szabad spórolni az informatikai eszközök beszerzésén és a karbantartáson?

Csökken a hatékonyság

Az olcsó IT eszközök csábítóak lehetnek a cégvezetők számára, hiszen költséghatékony megoldásnak tűnhetnek. Ebben az esetben azonban többszörösen igaz, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. Egészen pontosan arról van szó, hogy egy belépő kategóriás gépet ne akarjuk összetett szoftverek futtatására használni, mert akkor nem azt az eredményt kapjuk, amire számítunk.

Ha nem megfelelően választottuk ki az IT eszközt, mert csupán a költség volt az egyetlen szempont, amit szem előtt tartottunk, akkor könnyen azt tapasztalhatjuk, hogy többször annyi idő kell egy feladat végrehajtásához, mint ami normális lenne, mivel a gép egyszerűen nem képes arra a teljesítményre, amire kellene.

A munkavállalók elégedetlenebbek lesznek

Ha a gép nem dolgozik megfelelő hatékonysággal, akkor bizony a munkavállaló sem tud. A kitűzött tervek és célszámok a megfelelő háttér nélkül irreálisak lesznek, ezeket nem tudja majd a munkatársa teljesíteni és vagy elküldik vagy pedig magától áll fel és keres egy olyan céget, ahol a körülötte lévő eszközök nem hátráltatják, hanem támogatják a munkát.

Nagyobb biztonsági kockázat

IT biztonság a mai kor egyik legnagyobb kihívása. Ahhoz, hogy a rosszindulatú támadásokat visszaverje a cég, szoftveresen és hardveresen is topon kell lennie. A nem korszerű eszközök megannyi biztonsági rést ejtenek, arról nem is beszélve, hogy mennyi rendszerhiba okozói lehetnek.

Lefoglalja az IT kapacitást

Az informatikusok feladatai egy cégnél igen szerteágazók. A rendszergazdák az infrastruktúra karbantartásáért felelnek, vannak olyanok, akik a biztonságért és olyanok is, akik a fejlesztések elvégzéséért. Tény azonban, hogy kevés cégnél van külön dedikált ember az egyes feladatok elvégzésére, sokkal inkább egyetlen személy vagy egy kicsi csapat kezében összpontosul minden teendő.

A nem megfelelő minőségű és színvonalú gépek működésében hamarabb észlelhetünk problémákat, idejekorán tönkre mennek és nemcsak a gép használójának okozhatnak kellemetlenségeket, hanem az egész IT rendszerben is generálhatnak hibákat. Ezek orvosolása rengeteg időt vesz el az informatikusoktól, akik így nem tudnak már területekkel foglalkozni, hiszen mindig akad egy laptop, ami túl gyenge, bővíteni kell vagy újratelepíteni stb. Az ilyen problémák a megfelelő eszköz megvásárlásával azonban elkerülhetők.

Mit jelent a megfelelő eszköz?

Nehéz erre általánosságban választ adni. Minden ott kezdődik, hogy mire fogja a tulajdonos használni az adott gépet és ilyen időtávra szeretnénk megoldani a kérdést. Mivel a vállalatok általában hosszú távon gondolkodnak, így érdemes olyan készülék mellett dönteni, ami alkalmas arra, hogy akár 5-8 évig is hibamentesen üzemeljen.

Nem mindegy, hogy a használó a böngészőt használja és nagyrészt rövid Word dokumentumokkal dolgozik vagy képeket szerkeszt, esetleg egy összetett könyvelőprogramot szeretne futtatni. A lényeg tehát, hogy az alkalmazni kívánt programok rendszerkövetelményeinek megfelelően válasszunk.

Bizonytalan vagy, hogy milyen a jó IT infrastruktúra és hogy kell felépíteni? A SERCO szakemberei több évtizedes tapasztalataik alapján megtalálják a legjobb megoldást!
 

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.